Category Archives: Design Inspirations

Graffiti Art with Carpet Tile

Interface

Adventures in Color and Rhythm with Mr. June

Across the world, there are artists, designers and other creatives that leave their mark using color. Meet David Louf (aka Mr. June): a Dutch artist who started doing graffiti art in 1985 at the age of 14. Now, over 30 years later, he runs his own graphic design studio with Yves van Asten and is still fascinated by the transition between 2D and 3D. Over the years they’ve worked for a wide range of companies, including Adidas, Heineken, Sanoma and Universal music. David’s murals can be found in places like London, New York, Miami and Ibiza.

Graffiti carpet tile art
Creating a third dimension
Mr. June’s work combines geometric rhythm with fluid lines. His use of shading creates an impressive 3-dimensional effect, often interacting with the intricacies of his “canvas” – the building he is enriching with his art.

Graffiti art with carpet tile

Mr. June meets Interface
Our team in Europe was lucky to collaborate with Mr. June for the 2016 Dutch Design Week. Mr. June replaced graffiti art with carpet and created a mesmerizing pattern of shapes and colors, fitting with the “Modular Geometry” trend that references the Memphis style from the 70s. To create the piece, many carpet tiles were cut into small pieces and positioned to create an out-of-this-world appearance. The piece was installed in Broeinest, a co-working space in Eindhoven. By positioning the rug beyond the entrance of the space, the piece attracted the interest of many passers-by.

Graffiti art with carpet tile

Graffiti art with carpet tile

MrJune_Blog6_575x575 See more from Mr. June on Facebook, Instagram and his personal website.

 

Posted in Category Design Inspirations | Leave a comment

Interface moves in to Mies van der Rohe Business Park

Interface

In October 2016, Interface moved its German headquarters to the Mies van der Rohe campus in Krefeld, a textile city on the Lower Rhine. Formerly occupied by the textile company VerSeidAG, it’s the only textile industrial campus that THE famous architect Ludwig Mies van der Rohe planned and built. After Mies van der Rohe’s emigration to the U.S., the architect Erich Holthoff continued the work of Mies van der Rohe and his Bauhaus architecture, building the “Alte Speditionshaus”—the former gatehouse of the area. Today, we are proud that the location serves as the new Interface showroom and office in Germany for about 40 employees.

At Interface, we believe that in order to create a living workplace, you need a place that enables people to perform well, where they can live, laugh and work. You also need a place that promotes the well-being of the employees with regard to work structures and in terms of mobility, both physically and mentally.

Our new showroom has a newly completed interior design, including lounges for refuge, meet and greet areas, meeting rooms, traditional office spaces and even cinema. Each of these spaces are based on biophilic principles, aesthetics and well-being elements. Specific collections of Interface products have been creatively combined and selected with care by the Interface design team for each zone, space and function.

Krefeld showroom entrance

The first “epicenter” is located opposite the open reception area. With organic, biophilic elements, Interface provides a contrast to the Miesian grid, which defines the light-flooded space.

Krefeld showroom lounge

The lounge is at the heart of the space but still allows you to feel secluded. The ceiling-high bookshelves separate this area from the entrance, yet have gaps to allow people to see through them. The curtain rail, adapted to the organic shape of the furniture, creates a retreat—providing a visible and noticeable contrast to the orthogonally-oriented floor plan structure and polished screed floor.

Krefeld showroom kitchen

Extending off the lounge is a counter area that ends in a small kitchen area. Here, it’s possible to talk, work or take a break and hang out. This space features a planted parapet and a waterfall, which connects the upper floor with the lower floor and helps to create an ideal climate within the office.

Krefeld showroom seating

Opposite the planted parapet is another space directly adjacent to the central area. We’re always on the move, so all of the flexible areas have power sockets to facilitate mobile working.

Krefeld showroom vertical

Natural wood, water, plants and high ceilings create a sense of space in the central vertical access area of the building. This area combines Biophilic design principles, with tangible spaces, experiential engagement, nature inside and views of the outdoors.

Krefeld showroom conference

This space is dedicated to Mies van der Rohe. Each area of the office features an inspiring, encouraging or exhorting quote from either Mies or our founder, Ray Anderson.

Krefeld showroom cinema

Featuring wall bars, the Interface home cinema is small but looks smart and invites you to climb up, descend, settle down and be inspired. Whether you’re watching the World Cup or a marketing presentation—it’s a favorite place for everyone to enjoy.

Krefeld has evolved over the centuries to become a robust industrial city with economic connections around the world, and with its abundance of Mies van der Rohe architecture, it serves as the perfect new home for Interface.

Posted in Category Design Inspirations | Leave a comment

Pantone Color of the Year 2017: Greenery

Gretchen Wagner

2017 is finally here and with it comes the long anticipated opportunity to turn over a new leaf. In keeping with traditions it is also the time to celebrate Pantone’s Color of the Year, Greenery.

Throughout all seasons, Greenery is a reminder of vitality and prosperity; youthfulness and energy.

Greenery palette

Greenery hinges on the development of well being and self care trends that have been rising to the forefront of our minds while we contemplate the differences between health and healing, the group and the individual.

Shades of green are ubiquitous in nature. You can find Greenery nestled as a pop of color among soft pastels or paired with bolder shades of jewel toned orchids in an effort to transition us out of Winter. Root Greenery with deep mineral and rust tones for the perfect earthly balance and blur man made versus nature made by bringing the outdoors inside.

Greenery carpet palette

Ultimately, Greenery is about embracing our inherent connection to nature and the beneficial qualities that we absorb when surrounded by it. So as we transition and grow into 2017, remember to breathe deeply, enjoy matcha lattes and sliced avocados, barefoot walks along moss covered trails and cultivate some greenery in that urban apartment of yours.

Check out our Green Pinterest board below. Until next year my color loving friends. XOXO.

Posted in Category Biophilic Design, Design Inspirations | Leave a comment

Feeling Good, Working Well

Jean Nayar

In the relocation of its Toronto corporate office, Meridian Credit Union’s transition team worked closely with designers Bullock + Wood and Interface to craft new offices that emphasize and support the well-being of its employees.

Meridian Financial

As Ontario’s largest credit union, Meridian knows well what it takes to help its members grow. And in the process of supporting more than a quarter of a million people enriching their lives and their businesses from Windsor to Ottawa, the community-centric credit union has also grown and now employs more than 1,500 people in several branches and various commercial and corporate offices throughout the region. So when the employees who worked at its Toronto-based corporate office began to outgrow their space in a building in the downtown core several years ago, Meridian applied the same business ethos it relies on to support its Members as the driving force behind the design of a new office environment that would reinforce the well-being of its employees and help them to function effectively.

Meridian Financial

The Meridian team chose a mix of nature-inspired Interface carpet tile as the launching point for the entire design of the office space.

“As we undertook a location search five years ago, we made the decision that moving out of the core was more aligned with who we were as a community credit union,” says Sandy Brown, vice president of real estate and property management for Meridian. As a result, the company relocated this corporate office to suburban Toronto West to be closer to the community it serves as well as to its sister corporate office in St. Catharines. “Our functional goals included creating an environment that linked to our evolving business, supporting our employees’ well-being from a social and physical perspective, and reflecting our leadership and cultural values,” says Claudine Chess, senior human resources business partner for Meridian. Among the plus points of the new light-filled 33,000-square-foot space the company chose for the 150 Toronto corporate office employees were expansive views of the nearby surroundings, including greenery, Lake Ontario, and the Toronto skyline in the distance. Situated on the 6th and 7th floors of a 1980s LEED Gold certified building, the offices were also in a place where Meridian “could stake claim,” says Chess, noting that “Meridian was founded on the idea of neighborhood banking,” and the new setting would allow easy access to the people who lived in condos or worked in small businesses or for commercial developers nearby.

Meridian Financial

Recognizing that the extended commute to the new office setting would likely meet with resistance among many of the employees, the transition team involved in spearheading the design of the new offices was keen on creating spaces that would inspire a sense of comfort and well-being for the employees—especially those who would have to travel an hour or more to get to work. So designing an appealing environment with varied spaces and tools to ease various work-related tasks was critical. “We wanted them to have choices with equipment like headsets or sit-stand workstations, because in today’s work environment sitting is thought of as the new smoking and we wanted employee well-being to be front and center,” says Chess. Since many of the company’s mobile workers often work from home as well as the office, they also wanted to include characteristics that would echo a home environment. “From a wellness perspective we relied on an analogy to inform the design, which offered a choice of spaces that you’d intuitively use for different kinds of tasks in a home,” says Chess. “A dining table for concentrated work, for example, or a comfortable chair for reflective reading, or room to pace around during a conference call.”

Meridian Financial

Employees are encouraged to walk the “Meridian Mile,” outlined throughout the office by Interface Off Line carpet tile.

Another essential ingredient for the team, who worked with Toronto-based interior designers Bullock + Associates on the design of the new offices, was to support a sense of well-being by embracing the uplifting influence of nature beyond the light, greenery, and inspiring views. Interestingly, the team had been introduced to Interface products and the underlying point of view that drives its designs, and they chose to rely on a mix of its nature-inspired carpets as the launching point for the entire design of the office space. “Early on in the design phase we were presented with Interface’s Human Nature™ collection of products and we fell in love with the sustainability story behind the line and used it to inspire the look of our whole office,” says Brown. “We also saw it as an opportunity to demonstrate our commitment to communities,” adds Sarah Rea, Meridian’s senior manager of corporate social responsibility, noting that the building’s LEED Gold environmental standard and the materials choices in the office align to the goals the company aims to achieve.

Posted in Category Design Inspirations, Project Spotlight | Leave a comment

TransferWise Transforms Office Design

Interface

Welcome to the era of a new “Googlefied” office. Tech start-ups have challenged conceptions of the modern working environment since companies such as Google and Facebook created their sought after workspaces, akin to playgrounds, for the professional generation Y. Now, scientific studies, including our Human Spaces report, have proven that worker’s concentration and productivity levels markedly improve when provided with variation and stimulation within the working environment.

Transferwise office

The three coordinating styles of Touch and Tones carpet tile offer a choice of pile height to make a space surprising.

Long gone are stale cubicle rows, dull carpets and strip lighting. In their place? Bright colors and artwork to inspire creativity. Break-out areas and the tools in which to “play,” interact and exchange ideas with colleagues. Quiet spaces with carefully refined acoustics in which to concentrate, escape and reflect for clarity of thought. These workplaces attract and retain the most talented of employees – and smart companies know that this is key in creating and maintaining a strong workforce in a competitive market.

Transferwise office

TransferWise harnessed this thinking for their recent office renovation in Estonia. As a fast-growing financial technology company (co-founded by an ex-Skype employee and backed by innovators such as Sir Richard Branson and PayPal founder, Peter Thiel) they are disrupting the world of currency exchange and flipping a gazillion dollar industry on its head.

Transferwise office

Interface is represented in Estonia by the agency Tekero, who has a great knowledge of design and understanding of the market. Tekero worked with interior design architects  Krista Thomson and Kärt Loopalu from bureau Superellips in designing the project. Young, creative and energetic, the TransferWise team boasts 30 plus nationalities within its staff. Krista and Kärt sought to reflect this in their playful and animated design, creating distinctive meeting rooms that pay respect to the interior styles of the team’s diverse cultures.

Transferwise office

Spanish warm yellows, a nod to Japan with calming white and red tones and a sumptuous Russian-themed room, amongst others, all invoke a relaxed and unique feel. The pièce de résistance? The iconic Unicorn Room. Guaranteed to start conversations and inspire a sense of fun.

Transferwise office

Designers Krista and Kärt sought to create workspaces that discouraged endless hours behind a computer at a fixed desk. Open, well-lit areas incorporating elements of biophilic design with green plants and huge windows create space and a sense of harmony. They provided an alternative solution to the modern grind and set the scene for employees to move around and really shake things up – sitting, lounging, meeting and even napping within a single space. It’s a non-traditional office environment that encourages a more social and collaborative dynamic – and it’s the future.

Posted in Category Biophilic Design, Design Inspirations, Project Spotlight | Leave a comment