Biophilic design: Het traject van WELL-certificering van het hoofdkantoor van ASID

Ik had het geluk dat ik een bezoek mocht brengen aan het nieuwe hoofdkantoor van ASID, het eerste gebouw dat zowel de WELL Platinum- als LEED Platinum-certificering heeft gekregen. Het feit dat het als eerste zowel de WELL Platinum- als LEED Platinum-certificering heeft gekregen, maakt het werkelijk uniek in zijn soort. ASID en Perkins+Will hebben de handen ineen geslagen om een bijzondere ruimte te creëren, die uitstraalt wie ze zijn en waar ze voor staan. Ze wilden een uiterst moderne werkomgeving creëren met alle technische snufjes. Tegelijkertijd streefden ze naar een ruimte waar medewerkers zich kunnen opladen en die nauwelijks schade toebrengt aan het milieu.

Vanaf het moment dat je het gebouw binnenloopt en begroet wordt door de virtuele assistent, weet je dat je de toekomst binnenwandelt. Het nieuwe nationale hoofdkantoor van ASID is een proeftuin, die bedoeld is als hoogwaardige werkomgeving voor de werknemers. Het is ook gebouwd om onderzoek te doen naar een aantal belangrijke elementen in die ruimte, die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van de mens.

ASID HQ

ASID heeft wetenschappelijk onderbouwde ontwerpstrategieën toegepast om een ruimte te creëren die een lust is voor het oog, maar waarvan ook bewezen is dat ze van invloed zijn op een groot aantal aspecten, van cardiovasculaire gezondheid tot duurzame landbouw.

Biophilic design en WELL

Een van de vereisten om in aanmerking te komen voor WELL-certificering is de implementatie van biophilic design in de inrichting van het gebouw. De WELL Building Standard™ heeft tot doel ‘een interieur te creëren die de mens in contact brengt met de natuur’

Bij de ‘Biophilia Precondition’ (nr. 88) van WELL draait het om het ‘naar binnen brengen van de natuur’. Het eerste teken van biophilic design is al zichtbaar nog voordat je via de glazen voordeur naar binnenloopt. Het opvallende Net Effect tapijt lijkt qua kleur en patronen op de zee. Afgezien van zijn uiterlijk, bestaat het tapijt uit 100% gerecycled nylon, dat gedeeltelijk gemaakt is van afgedankte visnetten afkomstig uit ecologisch kwetsbare kustgebieden in Azië en Afrika via het Net-Works programma.

 

ASID HQ

Natuurlijke elementen

De plantenbakken langs de zijkanten (en die door het hele gebouw lopen) vormen een simpele en efficiënte manier om bijna elke kantoorruimte te voorzien van groen. De plantenbakken hebben dezelfde voordelen als een groene wand, maar zijn veel makkelijker in onderhoud. Planten fleuren de werkdag op, vanaf de conferentieruimte aan het begin van het gebouw tot aan de vergaderruimte helemaal achterin, en ze zuiveren ook nog eens de lucht die we inademen.

ASID HQ

ASID HQ

Andere opvallende biofilische elementen die in deze ruimte zijn opgenomen, zijn de uitvergrote patronen van libellevleugels op de glazen binnenwanden om wat visuele privacy te creëren, een uniek design-accent en een subtiel biomorf patroon in de ruimte. De abstracte watermotieven op de muren van de conferentieruimte zorgen ook voor een prachtig accent, levendige kleuren en verbinding met de natuur.

ASID HQ

Ik vind het geweldig te zien dat ASID voorop loopt in de beweging en WELL, LEED en onderbouwde ontwerpstrategieën omarmt.

Biofilie is onlosmakelijk met ons als mens verbonden en biofiel ontwerp biedt ons een kader om bijzondere ruimtes te creëren, die ons in staat stellen om het beste uit onszelf te halen en zo goed mogelijk te presteren.

Ga naar de WELL Building Guide voor meer informatie over WELL en om de gebruikersgids te downloaden.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

De ontwikkeling van het ‘BRE Biophilic Office’ – Een wetenschappelijk onderbouwde aanpak

oktober 11, 2018

In het artikel ‘Using the BRE Biophilic Office Project to Study the Benefits of Biophilic Design’, dat in september 2017 verscheen, bespraken we de strekking en de doelstellingen van dit baanbrekende project en waarom een uitgebreid en betrouwbaar onderzoek nodig was.