Innovatief bouwen: een gordijn dat koolstof absorbeert

Een van de belangrijkste redenen van de opwarming van de aarde en klimaatverandering zijn de grotere hoeveelheden koolstof in de atmosfeer. Om de opwarming tegen te gaan wordt er veel onderzoek gedaan naar innovatieve producten die bij kunnen dragen aan het verminderen van koolstof. ecoLogicStudio, gevestigd in Londen, heeft samen met het EU-initiatief voor klimaatinnovaties Climate-KIC een bouwgordijn ontwikkeld op basis van algen.

De algen halen koolstof uit de atmosfeer, slaan het op en zetten het door middel van fotosynthese om in zuurstof. Deze innovatie werd gepresenteerd op de Climate Innovation Summit 2018 in Dublin, waar de voorkant van het Printworks-gebouw gedeeltelijk bedekt was met het algengordijn. De structuur bestaat uit verschillende modules van twee bij zeven meter gemaakt van bioplastic, die zijn gestreept met algenkanalen.

Zodra de ongefilterde, vuile stadslucht van onderaf het gordijn binnenkomt, worden koolstofmoleculen en andere vervuilende stoffen geabsorbeerd, opgeslagen en gefilterd door de microalgen. De gebogen vorm van de kanalen optimaliseert het koolstofscheidingsproces. Fotosynthese creëert dan zowel glucose als zuurstof en geeft dit weer af in de atmosfeer. De algen kunnen dan worden gebruikt als zogenaamde biomassa, bijvoorbeeld om bioplastic te maken – de basis van dit innovatieve bouwgordijn. Per dag kan er ongeveer een kilo koolstof worden opgeslagen, dat is ongeveer dezelfde capaciteit als dat 20 bomen kunnen opslaan.

Het algengordijn moet zowel op nieuwe als op bestaande gebouwen worden aangebracht en fungeert tegelijkertijd als zonwering, wat een zachte gloed veroorzaakt door de bioluminescentie van de algen. Daarnaast kan de biomassa niet alleen worden verwerkt tot bioplastic, maar ook tot brandstof, kunstmest of voedseltoevoeging.

Ons antwoord op de toenemende hoeveelheid koolstof in de atmosfeer is onze nieuwe missie Climate Take Back ™. We gebruiken koolstof als hulpmiddel om terug te geven aan de wereld en een klimaat te creëren dat geschikt is voor het leven.

© Een project door ecoLogicStudio: Marco Poletto en Claudia Pasquero (Londen, VK)

© Een project door ecoLogicStudio: Marco Poletto en Claudia Pasquero (Londen, VK)

© Een project door ecoLogicStudio: Marco Poletto en Claudia Pasquero (Londen, VK)

The Printworks building in Dublin. © Een project door ecoLogicStudio: Marco Poletto en Claudia Pasquero (Londen, UK)

© Een project door ecoLogicStudio: Marco Poletto en Claudia Pasquero (Londen, VK)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Het Khoo Teck Puat Hospital in Singapore: biophilic design in actie

september 8, 2017

Het Khoo Teck Puat Hospital (KTPH) in Singapore zou weleens het meest biofilische ziekenhuis in Azië kunnen zijn. Bij geen enkele andere zorginstelling van dit formaat zijn de vorm, de ruimte en het landschap zo expliciet verbonden met het streven naar menselijk welzijn. Precies waar het bij biophilic design om draait.