De ontwikkeling van het ‘BRE Biophilic Office’ – Een wetenschappelijk onderbouwde aanpak

Update on the Biophilic Office Project

In het artikel ‘Using the BRE Biophilic Office Project to Study the Benefits of Biophilic Design‘, dat in september 2017 verscheen, bespraken we de strekking en de doelstellingen van dit baanbrekende project en waarom een uitgebreid en betrouwbaar onderzoek nodig was.

#bophilicoffice

Oliver Heath Design is nu één jaar bezig met het ‘Biophilic Design Office’-project op de BRE Watford Campus, waarbij 650 m2 aan kantoorruimte uit de jaren 80 opnieuw wordt ontworpen op basis van uiteenlopende biophilic designprincipes. Het doel van dit project is om meer inzicht te krijgen in de manier waarop we profijt kunnen hebben van een betere verbinding met de natuur op de werkplek. Het project zal zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens opleveren. Bij bedrijven met tevreden en betrokken medewerkers is het personeelsverloop 25-65% lager1. Welzijn is dan ook een strategische noodzaak. 78% van de multinationals ziet het als een cruciaal deel van de bedrijfsplannen2. We hebben samen met de BRE en met steun van de kernpartners gewerkt aan de ontwikkeling van een sterk conceptontwerp en een goede kantoorindeling. Er zijn een aantal belangrijke dingen die we graag met jullie willen delen over de vorderingen tot nu toe.
De onderstaande kernpartners hebben een grote rol gespeeld bij het leveren van informatie over de verschillende producten en diensten die zij bieden:

  • Interface – wereldwijde fabrikant van modulaire vloeren
  • Biotecture – ontwerper en leverancier van levende wandsystemen
  • Akzo Nobel – wereldwijde fabrikant van verf en coatings
  • Royal Ahrend – professionele kantooromgevingen, meubels en -diensten
  • Coelux – innovatieve ‘skylights’ om natuurlijk licht binnen te krijgen
  • Ambius – interieurbeplanting, geurbeleving en groene werkomgeving
  • Ecophon​ – akoestische producten en systemen voor werkomgevingen
  • GVA – oplossingen voor onroerend goed en projectbeheer

Bedrijven die zich dit jaar hebben aangesloten:

  • Waldmann – innovatieve biodynamische lichtoplossingen
  • Plantronics– intelligent geluidspanorama

Verzamelen van gegevens:

De BRE is in het afgelopen jaar begonnen met het verzamelen van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens via verschillende methodes, waaronder vragenlijsten, focusgroepen, ruimtesensoren en draagbare technologie. Er is ook een controleomgeving gecreëerd, die gedurende het hele onderzoek onaangetast blijft.

In het jaar voor de renovatie wordt alleen basisinformatie verzameld. Gekeken wordt naar zaken als licht (daglicht en elektrisch), akoestiek, luchtkwaliteit en temperatuur binnen in het gebouw, materialen en voorzieningen, en ook naar de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. Inzicht hebben in de eindgebruiker is een cruciaal onderdeel van het ontwerpproces en Oliver Heath Design heeft veel tijd doorgebracht bij de BRE en focusgroepgesprekken gehouden met de gebruikers. We hebben hun antwoorden geanalyseerd en hun problemen met de huidige werkruimte en hun wensen voor de nieuwe werkruimte genoteerd.

In samenwerking met de gebruikers en de kernpartners heeft Oliver Heath Design een geweldig conceptontwerp van de ruimte gemaakt en een bijpassende biophilic design-strategie opgesteld.

Een plan opstellen en het proces ontwikkelen:

De kantoorvloer is opgedeeld in drie hoofdzones. Voor elk zone wordt een ander niveau van biophilic design gebruikt. De ruimtes zijn vernoemd naar invloedrijke theoretici en filosofen die bijdroegen aan de ontwikkeling van de biofilia hypothese en de principes voor biophilic design: Erich Fromm, Stephan Kellert en Edward O. Wilson.

We hebben op de volgende manieren gekeken naar de verschillende niveaus van biophilic design in de ruimte:

Fromm Zone – Toegankelijk

We kijken naar biofilische elementen die toegevoegd kunnen worden aan het einde van een standaard omgebouwd of bestaand kantoor. We hopen de nadruk te leggen op ontwerpoplossingen die in elke werkomgeving kunnen worden toegepast:

  • plaatsen van potplanten, zowel klein als half groot – (directe verbinding met de natuur)
  • op de natuur geïnspireerde kunst – (indirecte verbinding met de natuur)
  • stoelen met hoge rugleuning, weg van tafels en dicht bij ramen – (ruimte voor ontspanning en overdenking)
  • een informatiepakket gericht op natuur – (verbinding met natuurlijke systemen en vergroting van gemeenschapszin)

Kellert Zone – Geïntegreerd

In de Kellert-zone richten we ons op biofilische oplossingen die eenvoudig aangepast en geïntegreerd kunnen worden aan het begin van een renovatie:

  • verschillende ruimtes voor actief, flexibel en activity-based werken – (complexiteit en orde)
  • bevordering van meer beweging door gebruikers met gedeeltelijk verduisterde uitzichten – (mysterie)
  • rustige werkplekken – (toevlucht en terugtrekken)
  • verschillende planten en moswanden – (visuele verbinding met de natuur/uitzicht op de natuur)

girl sitting at desk in office with plants

Wilson Zone – Innovatief

Voor de Wilson-zone wordt gebruikt gemaakt van veel biofilische elementen en innovatie. De ruimte is de ideale plek om nieuwe producten, nieuwe systemen en innovatieve ontwerpideeën te laten zien voor de ideale werkomgeving. Deze omvatten:

  • intelligente geluidspanorama’s – (niet-visuele verbinding met de natuur en minimale afleiding)
  • biodynamische lichtsystemen – (dynamische verlichting, ter ondersteuning van een evenwichtig bioritme)
  • groene wanden met luchtstroomsysteem – (directe verbinding met de natuur, betere thermische luchtstroom, betere luchtkwaliteit en verbinding met de natuur)
  • opgedeelde ruimtes, diverse ruimtes – (gebruiksbehoefte van de ruimte, EVT-kleuremoties, materiële verbinding met de natuur, signalisatie, perspectief en ontspanning)
  • sociale en privéruimtes met akoestische scheiding – (verschillende ruimtes)
  • beschutte ontmoetingsplekken – (gebruiksbehoefte van de ruimte, mysterie)

Om de bestaande ruimte vast te leggen, is door de BRE een driedimensionaal, computergegenereerd model ontwikkeld om de inrichting, afwerking en indeling vast te leggen.

Samenwerkingsplekken:

De BRE wil graag weten hoe de werkplek van de toekomst eruit gaat zien. Om dit idee verder te onderzoeken hebben we een ‘Collaboration Zone’ ontwikkeld. Gebruikers kunnen deze plek gebruiken om met elkaar te praten, te relaxen en samen te lunchen in een gemeenschappellijke ruimte. We hopen dat door het ontwikkelen van inclusieve, sociale ruimtes het gemeenschapsgevoel groter wordt.

Organisaties, toekomstgerichte beslissingsnemers en overheidsinstanties beginnen zich steeds meer toe te leggen op ‘community’, omdat ze beseffen dat het samenbrengen van mensen niet alleen goed is voor het welzijn van de werknemers en het personeelsbehoud, maar ook kansen creëert voor werknemers om samen te werken, wat essentieel is voor innovatie.

Deze plek zal worden gebruikt om evenementen en workshops te houden over natuur, gezondheid en welzijn. Gedeelde emotionele verbindingen door middel van evenementen, interesses en ervaringen brengen mensen samen. Een plant heeft een zaaibed en zonlicht nodig om te groeien. Sociaal kapitaal groeit met tijd en ruimte voor mensen om samen te komen en onderling contact te maken3.

Volgende stappen:

In de komende zes maanden zal Oliver Heath Design in samenwerking met de kernpartners een gedetailleerd technisch ontwerp maken en de volledige specificaties van de producten en diensten opleveren. We zullen je later dit jaar meer vertellen over de vorderingen tijdens dit geweldige project!

Op zoek naar manieren om biophilic design te integreren in je volgende project? Download hier onze nieuwe ontwerpgids.


Referenties

  1. http://www.gallup.com/services/178517/state-global-workplace. aspx?ays=n
  2. http://community.virginpulse.com/state-of-the-industry2017-es?utm_campaign=2017%20State%20of%20the%20 Industry&utm_source=press-release
  3. Cohen, D., Prusak, L., & Prusak, L. (2001). In good company: How social capital makes organizations work (Vol. 15). Boston, MA: Harvard Business School Press
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Nature by Design: het toepassen van biophilic design

juni 1, 2015

De uitdaging bij biophilic design ligt in het aanpakken van tekortkomingen in hedendaagse gebouwen, landschappen en binnenhuisarchitectuur door een kader te introduceren voor een positieve natuurbeleving in de gebouwde omgeving (Kellert et al 2008, Kellert 2012, Kellert and Finnegan 2011). Het doel van biophilic design is om in moderne gebouwen en structuren een goede leefomgeving te creëren voor de mens als biologisch organisme. Deze leefomgeving dient de gezondheid, fitheid en het welzijn van de mens te bevorderen.

Pantone-kleur van het jaar 2019: Living Coral

januari 24, 2019

Nadat het stof is neergedaald op het oude jaar, stappen we gehaast januari binnen in de hoop een aantal slechte gewoontes achter ons te laten en alle nieuwe en mooie dingen te omarmen. Pantone kon dan ook geen beter moment kiezen om de nieuwe kleur van het jaar bekend te maken en daarmee het nieuwe jaar in te luiden. In 2019 vieren we en omringen we onszelf met het stralende en levendige optimisme van Living Coral.